Tahu Sumedang
Tahu
Sumedang nyaéta tahu nu asalna ti Sumedang, Jawa Kulon. Tahu ieu
biasana digoréng nepi ka rada garing, semu coklat,
tur asin. Cocog lamun didahar jeung lontong.
Sanajan asalna ti Sumedang, tahu ieu kiwari geus loba dijieun di wewengkon
lianna di Indonésia.
Sajarah Tahu
Sumedang
Tumuwuh
jeung nanjeurna industri tahu di Sumedang, teu leupas tina peran para warga
katurunan anu kacatet dina sajarah salaku lulugu tukang
nyieun tahu anu dibawa ti nagri maranéhna. Upamana baé lulugu tukang nyieun
tahu Sumedang nyaéta Ongkino, Bungkeng, Ong You Kim (Ukim), Ko Aniw, Ko Lento,
Ko Jung Gong, jeung Babah Hek. Mangka teu heran kadaharan asal nagri wide
(pinding awi) teh dingaranan Tou Fu.
Cenah
mah, tahu Sumedang téh dimimitian tina kréativitas nu dipimilik ku bojona
Ongkino, nu ti awal mula mangrupakeun nu boga pokal pikeun nyieun Tou Fu Cina anu lambat laun ganti ngaran jadi
"Tahu". Mangtaun-taun, Ongkino jeung bojona terus ngulik usaha
maranéhna. Nepikeun ka kurang leuwih taun 1917, anak manéhna hiji-hijina Ong Bung Keng nyusul
ka tanah Sumedang. Bung Keng terus neruskeun usaha kadua kolotna nepikeun
kaduana milih balik deui ka nagri asalna di Hokian, Cina.
Ngaliwatan
alih generasi, Ong Bung Keng, anak tunggal Ongkino, tuluy neruskeun usaha anu
diwariskeun ti dua kolotna nepi ka maotna di yuswa 92 warsih. Di balik kahotna
Tahu Sumedang aya ogé carita anu rada mistik, kawas naon anu dicaritakeun ku
incu ti Ongkino, Suryadi. Kira-kira dina warsih 1928, cenah hiji poé tempat
usaha sang aki buyutnya, Ong Bung Keng, didatangan ku Bupati Sumedang, Pangeran
Soeria Atmadja anu pareng ngaliwat numpak dokar dina lalampahan nuju ka
Situraja.
Sabot
nempo si aki ngagoréng tahu, jol aya kapanasaran, kadaharan naon anu keur
dijieun si aki. Sajaba bentukna anu unik, aroma pasakanna ogé ngondang anjeunna
anu geura-giru turun ti tutumpakanana pikeun menyapa akina anu uplek ngagoréng.
"Maneh
keur ngagoréng naon?" tanya bupati ka si aki.
Ngadéngé
patarosan éta, Ong Bung Kéng ogé némbalan bari usaha ngécéskeun sebisanya. Yén
manéhna téh keur ngagoréng kadaharan anu dipikawanoh di taneuh kalahiranana
ngaranna Tou Fu Cina. Kutan, guaran éta, beuki nyieun geremet Pangeran Soeria
Atmadja, anu saterusna mecakan ngasaan kadaharan anu kakara mimiti manéhna
temui.
Réngsé
ngasaan, ujug-ujug Bung Kéng kungsi reuwas ku reaksi pangéran, anu sacara
spontan ngungkabkeun kecap-kecap, "Ngeunah geuning tahu téh. Lamun manéh
terus ngajual dagangan maneh bakal payu" kedalna bari beungeut pinu ku
rasa seubeuh.
Ti
kajadian poé éta, lalaunan tapi pasti komara Tou Fu Cina anu henteu ngahaja
robah ngaran jadi Tahu Sumedang, alatan omongan pangéran beuki naék. Sumawona,
carita datangna sang pangeran gancang sumebar ka sakumna penjuru Dayeuh
Sumedang.
Cacak
rada mistis, diaku Suryadi, kitu pisan kanyataan. Alatan omongan sang pangéran,
ujug-ujug Tahu Sumedang robah jadi hiji kadaharan anu henteu kungsi dipiboga ku
wewengkon séjénna.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar