Rupa-Rupa Kadaharan Urang Sunda
Comro atawa combro nyaéta kadaharan has ti Jawa Kulon. Comro
dijieun tina parudan sampeu anu
dibentuk buleud atawa lonjong anu bagian jerona dieusian sambel oncom nu saterusna digoréng, mangkana kadaharan ieu
dingaranan comro anu mangrupa singketan tina oncom di jero.
Kadaharan ieu leiwih ngeunah lamun didahar waktu haneut
kénéh.
Cilok atanapi aci dicolok nyaéta kadaharan asli ti Sunda. Dijieunna tina tipung aci wungkul atanapi dicampur sareng tarigu teras
dicampur cai tuluy dikulub. Jang
nambah kanu rasa, umumna adonanna
ditambahan bungbu, bisa
ogé uyah hungkul.
Aya
deui istilah anyar cilok gaul, nyaeta cilok anu aya eusina. Eusina bisa
rupi-rupi, misalna: abon, sosis,
gajih, urat,
endog puyuh,
jeung sajabana.
Ciréng
Ciréng kapondokan tina aci digoréng, nyaéta kadaharan nu ilahar di Sunda, dijieun tina aci sampeu, dibungbuan, tuluy digoréng.
Resép cireng
Bahan:
- 100 g tipung aci
- 1 sdm tipung tarigu
- 375 ml cai
- 1/2 sdt pedes bubuk
- 1 sdt uyah
- 1 siung bawang
bodas, diparud
- 30 g kacang
kadelé bodas, dikeueuman nepi ka hipu, tuluy pisahkeun
- 1 batang bawang
daun, iris halus
- minyak goreng
Cara nyieun
Aduk
tipung jeung cai, pedes, jeung uyah nepi ka rata. Tambihan ku bahan sejenna,
galokeun sing rata. Goréng saséndok saséndok nepi koneng jeung garing. Angkat.
Kanggo
10 sikieun.
Koci nyaéta hiji katuangan nu
ilahar kapendak di wewengkn pulo Jawa, didamelna tina ketan
nu aya eusian tina parudan kalapa sareng gula
beureum atanapi campuran kacang
hejo sareng gula beureum, dibungkus daun cau. Di Madiun,
Jawa
Tmur, koci katelah mbel-mbelan.
Bahan dasar
Bahan
dasarna nyaeta adonan ketan sareng gula beureum (kawung) minangka kulitna,
minangka eusina tina campuran parudan kalapa sareng gula beureum atanapi
campuran sari kacang hejo sareng gula beureum. Ari bungkusna, nyaeta daun cau.
Bahan pangleuleueur nyaeta minyak kalapa.
Ngokolakeunana
Bentuk jeung rasa
Bentuk
koci nyaeta limas (wangun ruang anu sisina opat segi tilu, bagian handapna segi
opat. Ari
Wanci nyieuna
Ari
kapungkur mah koci teh sok dijieun dina waktu bulan puasa nyedek ka boboran Syawal atapi
nyedek ka boboran
Rayagung, tapi ayeuna mah iraha wae oge sok dijieun.
Misro
Misro nyaéta kadaharan has ti Jawa Kulon. Misro
dijieun tina parudan sampeu anu
dibentuk lonjong sarta bagian jerona dieusian gula
beureum nu saterusna digoréng, alatan éta pisan dingaranan Misro
anu mangrupa singketan tina amis di jero (basa Sunda). Kadaharan ieu leuwih ngeunah lamun didahar
mangsa masih kénéh haneut.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar